Gastronomia indiană are la bază o explozie de arome, fie că vorbim de felurile principale de mâncare sau chiar și de deserturi.
Există zeci de rețete de dulciuri tradițional indiene, diferite în funcție de zona din care provin. Însă, aproximativ 20 de feluri de deserturi sunt cele mai cunoscute, gustoase și chiar simplu de făcut acasă. Desigur, gustul desertului indian făcut acasă nu se compară cu cel al porției pe care o poți mânca într-un restaurant cu specfic indian, gătit de către un om de-al locului și cu ingredientele autentice.
Din zecile de tipuri de dulciuri am selectat pentru voi 5 recomandări pe care credem că este musai să le încercați dacă vreți să vă răsfățați papilele gustative și să simțiți gustul #authenticindian:
Jalebi
Desertul tradițional al Indiei și cel mai cunoscut! Este făcut din făină maida prăjită în forme circulare și apoi înmuiat în sirop de zahăr. Uneori, acestui sirop i se poate adăuga acid citric, suc de lime sau apa de trandafiri. Jalebi se servește cu iaurt de casă sau rabri. Poate fi mâncat rece sau cald.
Kulfi
Înghețata tradițională a Indiei de Sud. Kulfi este o înghețată mai cremoasă și mai densă ca textură față de cea pe care o găsim în Europa. Conține smântână groasă (malai), trandafir, mango, nucșoară, șofran și fistic.
Phirni
Acestui tip de desert i se mai spune și Kheer. Este o budincă cremoasă din orez, lapte, fructe uscate, șofran și cardamom (nucșoară). Acest desert facea partea din dieta indină antică. Ca termen de comparație, este asemănător unui porridge.
Chum Chum
Un desert colorat în multe feluri, făcut din lapte covăsit și decorat cu fulgi de cocos
Sandesh
Acest desert bengalez are la baza rețetei chenna (un tip de brânză specifică) sau cașul. Cea mai simplă rețetă este aceea în care sandesh este doar frământat (makha sandesh) și apoi însiropat. Există și variante de sandesh în formă de biluțe sau chiar sandesh în varianta uscată, presată, îmbogățită cu esențe fructate și chiar colorat în diferite moduri. Poate fi și umplut cu sirpo sau presărat cu fulgi de cocos.
Orice desert ai alege, vei intra într-un teren nedescoperit, plin de savoare, unde simțurile tale gustative vor experimenta combinații unice.
Mâncarea indiană este despre arome și sutele de condimente care se amestecă, obținând astfel cea mai variată paletă de gusturi într-o singură farfurie.
Tu ce aromă sau desert specific bătrânei Indii ai alege?