Mâncarea indiană nu înseamnă doar preparate picante. Sunt multe rețete indiene pe placul celor care nu apreciază mâncarea iute.
Multe dintre curry-urile celebre, cum sunt Korma, Makhanwalla sau Methi Malai, sunt gătite cu smântână, lapte de cocos, caju și fructe uscate sau sos de tomate și unt. Acestea sunt apreciate atât în India cât și în restul restaurantelor indiene din întreaga lume, în special în țările din Europa.
Iar dacă doriți să vizitați un restaurant indian alături de copii aveți nenumarate opțiuni pentru ei. Kebab-uri indiene reprezintă o altă categorie de seamă a gastronomiei indiene și se referă la bucăți de carne coapte în Cuptorul Tandoori. În funcție de marinarea în care se păstrează carnea, multe dintre aceste preparate sunt nepicante, fiind marinate în amestecuri de semințe, brânză, unt și nuci. Și multe condimente bineînțeles, doar că printre aceste condimente nu se regăsește pudra de chilli.
Pentru amator de mâncare nepicantă
Sunt câteva reguli de care ar trebui ținut cont dacă ești într-un restaurant indian și nu ești amator de mâncare picantă. În primul rând staff-ul din restaurant ar trebui să fie pregătit să ofere recomandări și să cunoască preparatele nepicante. Sunt multe dintre rețetele de curry care se pot face nepicante la cerere. Vorbim, în special, despre cele care sunt menționate ca fiind ușor picante sau medii picante.
Țineti cont de culoarea preparatelor
Cu cât culoarea este mai deschisă (crem, alb, galben) cu atât preparatul este mai nepicant. O culoare de roșu aprins, portocaliu sau maro indică prezența prafului de chilli, așadar gustul preparatului cu siguranță este iute sau foarte iute.
Nu uita să comanzi un Lassi
Laptele și iaurtul diminuează senzația de iute și echilibrează gusturile preparatului. Iar dacă ești vegan, un Lassi cu lapte de cocos are exact același efect.
Alege o garnitură
Orezul ajută la difuzarea gustului de iute, în acest fel chiar dacă ai și cea mai mică senzație de picant, orezul o neutralizează. Și cum sunt deja cunoscute beneficiile produselor lactate lângă ceva picant, nu există nicio masă indiană fără Raita, salata cu legume proaspete și iaurt. Exact răcorirea de care ai nevoie când ceva poate părea prea iute. Până și indienii o consumă cu regularitate pentru că, pe lângă senzația de răcorire, ajută și la buna funcționare a digestiei.
Sfatul nostru pentru clienții care nu consumă în mod regular preparate indiene este să fie precauți și să descopere treptat gradul de iuțime a preparatelor din meniul Indigo.
Întotdeauna se mai poate adăuga pudră de chili într-un preparat dacă nu este destul de picant. Până la urmă totul este despre experiența minunată pe care trebuie să o ai atunci când guști preparatele unei gastronomii care a cucerit și influențat întreaga lume, nu despre cât de picant suporți un fel de mâncare. Iar frumusețea acestei bucătării este că, deși conform multor idei preconcepute cum că totul este picant, descoperim gusturi domoale și dulci, curry-uri gătite cu cele mai neobișnuite ingrediente și descoperim un echilibru de gust pe care doar mâna unor bucătari cu experiența il pot dobândi.